Dania z Thermomixa – różne przepisy jednogarnkowe, obiady i desery

Słyszeliście kiedyś o Thermomixie i daniach w nim robionych? Jest to robot kuchenny, który posiada mnóstwo funkcji. Dzięki temu w łatwy i szybki sposób przygotujesz mnóstwo dań. Zobacz co warto wiedzieć o Thermomixie.

thermomix

Co nieco o urządzeniu

Thermomix to urządzenie kuchenne łączące w sobie aż 12 przyrządów kuchennych. Nazwa wzięła się od połączenia słowa ” thermo” czyli ogrzewanie oraz ” mix” czyli mieszanie, gdyż robot wykonuje dokładnie te czynności. Urządzenie składa się z wagi, silnika, elementów grzejnych oraz trybów miksowania i mieszania.

Posiłki przygotowuje się naprawdę prosto i przede wszystkim przyjemnie. Na rynku istnieje już kilka modeli Thermomixa więc bez problemu każdy dobierze urządzenie pod swoje predyspozycje. Ciekawym rozwiązaniem jest wbudowany w maszynę dotykowy ekran, który zapewnia dostęp do przepisów znajdujących się w urządzeniu. Dzięki temu krok po kroku wykonamy każde danie. Kolejną zaletą Thermomixa jest jego budowa, bowiem zajmuje bardzo mało miejsca w kuchni.

thermomix

Podstawowe funkcje i ciekawostki

  • ważenie bezpośrednio w naczyniu miksującym ( możliwe podczas wykonywania innych funkcji np. mieszania )
  • siekanie dostosowane do produktów, nawet tych twardych np. orzechy, warzywa, mięso
  • mielenie idealnie nada się do przygotowania świeżej i zmielonej kawy lub cukry, mąki czy maku
  • blendowanie pomoże Ci przygotować ulubione koktajle czy smoothie
  • miksowanie w ekspresowym tempie pozwoli Ci przygotować ciasto na naleśniki, czy ciasteczka
  • gotowanie to idealna funkcja pomocna przy robieniu zup
  • kontrola temperatury oraz czasu gotowania
  • mieszanie uwolni Cię od stania przy garnku z łyżką i pilnowaniu dania przed przypaleniem
  • gotowanie na parze to świetne rozwiązanie dla fanów zdrowej kuchni
  • ubijanie do wyrabiania piany lub śmietany
  • wyrabianie ciasta to tryb, który doskonale naśladuje ręczne ugniatanie ciasta – zapomnij o zakwasach
  • emulgowanie do robienia domowych sosów czy dressingów

Thermomix zakupisz najprędzej w Internecie, a najlepiej bezpośrednio przez stronę producenta. Jak już wspominałam istnieje kilka modeli, jednak ten najnowszy to koszt ok 4500 zł. W zestawie dostaniecie koszyczek, motylek, kopystkę, instrukcję obsługi oraz książkę kucharską „Kulinarne ABC”, dodatek Cook-Key lub nośnik przepisów.

Jak wiadomo nie istnieją idealne rzeczy, więc i w tym przypadku użytkownicy doszukali się wad urządzenia. Największym problemem jest poziom głośności Thermomixa, którego nie można zmienić, a niestety słychać go prawie w całym domu. Kolejnym minusem jest łyżko – łopatka ( kopystka), która bardzo szybko ulega postrzępieniu. Niektórzy narzekają również na ograniczoną pojemność urządzenia, które ogranicza i utrudnia gotowanie dla większej ilości osób.

thermomix

Mrożony koktajl z truskawek

Co kupić?

  • Świeże truskawki 70 dag
  • Cukier puder 2 łyżki
  • Lody  waniliowe

Przygotowanie:

Najpierw mieszamy truskawki z cukrem pudrem 10s/obr.10 a następnie dodajemy lody i znowu mieszamy 6s/obr.10

koktajl truskawkowy, thermomix

Ciasto makaronowe

Co kupić?

  • 500g mąki  jak do pizzy
  • 50g oliwy z oliwek
  • 150g wody
  • 1 małe jajko
  • płaska łyżeczka soli
  • opcjonalnie spora szczypta kurkumy

Przygotowanie:

Do naczynia miksującego włóż wszystkie składniki w podanej kolejności i ustaw szybkie mieszanie 1-2 min. pozycja 5-6. Na sam koniec należy zwolnić nieco obroty. Następnie wyjmujemy ciasto i wałkujemy na kształt prostokąta o 25 cm długości i 4-5 mm grubości.  teraz pokrój na makaron ok 3-4 mm szerokości i 25 cm długości. Teraz wystarczy wrzucić do wrzącej wody, podgotować i gotowe.

domowy makaron, thermomix

Chleb gryczany z chia

Co kupić?

  • 400 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki jaglanej
  • 580 g wody, ciepłej
  • 1 opakowanie suchych drożdży -7g
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki babki płesznik (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do Thermomixa wsypujemy nasiona chia oraz siemię lniane. Następnie mielimy 6sek/obr.82 i dodajemy resztę składników. Całość mieszamy 20sek/obr43. Teraz wlej wodę i wyrabiaj ciasto 4min/Dough mode4. Gotowe ciasto przekładamy do foremki uprzedniow symarowanej tłuszczem oraz posypanej mąką. Wygładzamy ciasto mokra ręką i prószymy mąką. Chleb przykryj ścierką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie piecz 50 minut w 190 stopniach.

domowy chleb, thermomix

Wegańskie ciasto marchewkowe

Co kupić?

  • 100 g oleju
  • 120 g cukru
  • 150 g mąki, kukurydzianej, kasztanowej, jaglanej lub innej ulubionej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 300 g marchewki
  • 2 łyżki siemienia lnianego, mielonego
  • 150 g wody,ciepłej

Przygotowanie:

Marchewkę obieramy i kroimy na kawałki, po czym wrzucamy do Thermomixa. Rozdrabniamy warzywo 8sek/obr5. Następnie do opróżnionego naczynia wrzucamy mielone siemię lniane oraz ciepłą wodę i podgrzewamy 2min/obr13. Teraz dodaj olej i cukier i mieszaj 30sek/obr44. Po wymieszaniu dodajemy mąkę, sodę, przyprawy i rozdrobnioną marchewkę. Ciasto należy wyrabiać przez 3 minuty, po czym przelać je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez 45-50 minut w 180 stopniach.

ciasto marchewkowe, thermomix

Gulasz po węgiersku

Co kupić?

  • 0,5 łyżeczki nasion kminku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 gałązki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 3 gałązki majeranku, tylko liście
  • 1 kawałek skórki z cytryny, (1 x 3 cm)
  • 450 g cebuli, przekrojonej na połówki
  • 30 g oleju
  • 1000 g mięsa wołowego gulaszowego, (kostki o wymiarach 3 x 3 cm)
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 10 g musztardy
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1 kostka bulionu mięsnego, lub 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki soli, plus dodatkowa porcja
  • 400 g wody, plus dodatkowa ilość
  • 500 g makaronu jajecznego

Przygotowanie:

Nasiona kminku należy zmielić w urządzeniu 1 mim/obr 10, a następnie dodać czosnek, pietruszkę, majeranek oraz skórkę z cytryny i włączyć na 2s/obr 8. Składniki odkładamy na bok i tym razem do Thermomixa wrzucamy cebulę na rozdrabnianie 5s/obr 5. teraz dodaj olej i duś 8 min/Varoma/ Counter-clockwise operation / obr. 1. Do całości dodaj mięso gulaszowe, koncentrat, musztardę, paprykę słodką i ostrą, liście laurowe, bulion, 2 łyżeczki soli i 400 g wody i gotuj  22 min/100°C/ Counter-clockwise operation /obr. Gentle stir setting . Na koniec dodajemy mieszankę przypraw i gotujemy 60 min/90°C/ Counter-clockwise operation / obr. Gentle stir settingW międzyczasie należy ugotować makaron i podawać z gulaszem.

gulasz, thermomix

Kurczak Curry

Co kupić?

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • papryka czerwona i żółta
  • 1 cebula
  • 100 g mleka kokosowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka curry
  • szczypta kurkumy
  • kolendra lub pietruszka

Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę a paprykę w paski. Mięso smazymy na patelni a do Thermomixa wrzucamy cebulę i czosnek, aby pokroić 15s/obr 4. teraz dodaj 3 łyżki oleju i gotuj 5 min/temp. 100 st./obr.2. Po tym czasie dodajemy pokrojoną paprykę, 200 ml buliony, curry, kurkumę oraz soczewicę i gotujemy 15 min/100 st./obr.2 wsteczne. Pod koniec dodaj mięso i gotuj bez MT 5 min/100 st./ obr 2 wsteczne. Podawaj z ryżem, posypane natką pietruszki bądź kolendrą.

kurczak curry, thermomix

Deser jogurtowy

Co kupić?

  • 0,5 litra wrzącej wody
  • 2  ulubione galaretki (np. truskawkowe)
  • 0,5 litra jogurtu pitnego (smak dopasowany do smaku galaretek) lub jogurt naturalny i owoce.

Przygotowanie:

Na thermomix zakładamy motylek, wlewamy o,5 litra wrzątku oraz dwie galaretki i włączamy 45 sek/3 obr. Po tym czasie włączamy 1min/3 obr i wlewamy 0,5 l zimnego jogurtu. Mieszamy do czasu połączenia się składników. Następnie przelewamy do foremek i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny i gotowe.

deser, thermomix

Napój pomarańczowo-cytrynowy

Co kupić?

  • 1 obrana dokładnie ze skórki cytryna
  •  1 duża obrana dokładnie ze skórki pomarańcza
  • 150ml wody niegazowanej
  • 0-70g cukru (stosownie do upodobań smakowych)
  • 700ml wody niegazowanej do rozcieńczenia powstałego koncentratu

Przygotowanie:

Cytrynę oraz pomarańczę obieramy ze skóry i tniemy na pół. Jeżeli w owocach są pestki to należy je wyjąć. Następnie miksujemy Thermomixem owoce z cukrem oraz 150 g gazowaną wodą 20 sek/10 obr. Teraz dodaj wody tak, aby uzupełnić naczynie i ponownie zmiksuj 10 sek/6 obr. Przelej do szklanki i gotowe.

sok, thermomix

Pasta śródziemnomorska

Co kupić?

  • 200g serka ricotta wykonanego w TM (lub biały półtłusty twaróg)
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę 5sek/8-10 obr. Następnie kopystką zrzucamy pastę z brzegów i ponownie miksujemy 10-15 sek/5-6 obr. Doprawiamy do smaku i gotowe. Jedz z pieczywem lub jako sos.

pasta thermomix

zobacz również:

 

 

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*