Filety z piersi kurczaka w boczku z warzywami

warzywa smaczne i zdrowe

Filety, na które dziś podaję przepis mają po prostu obłędny, niesamowity smak. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów i danie to dosyć często serwuje na rodzinnych obiadach i przyjęciach. Magia tego dania tkwi w delikatnym mięsie kurczaka, owiniętego w pikantny boczek. Palce lizać…!

Potrzebne składniki:

2 filety z piersi kurczaka
4 długie plastry chudego boczku
4 łyżki oleju
1 opakowanie czerwonych warzyw na patelnie
5 łyżek stołowych sosu sojowego
1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
zioła i przyprawy (sól, pieprz, ostra mielona papryka, rozmaryn)
Filety z piersi kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy, a następnie oprószamy pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Doprawione mięso przekładamy na patelnie i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Mięso zdejmujemy z patelni, oprószamy je papryką oraz rozmarynem i każdy kawałek mięsa zawijamy w 2 plastry boczku (jeśli boczek nie jest wystarczająco długi i się rozwija możemy go spiąć wykałaczką).

Na patelni rozgrzewamy resztę oleju i wysypujemy warzywa na patelnię. Gdy już się rozmrożą doprawiamy je pieprzem, solą, sosem pomidorowym i koncentratem całość mieszamy. Po chwili warzywa podlewamy białym winem i gotujemy przez około 7 minut, aż warzywa lekko się podgotują a część wina wyparuje.

Po upływie tego czasu, układamy na warzywach piersi kurczaka zawinięte w boczek i całość dusimy przez około 10 minut pod przykryciem.

Filety podajemy z gotowanymi ziemniakami i białym winem.

Smacznego!

Porady:

chrupiący boczek – jeśli chcecie by boczek był chrupiący, zamiast układać go na warzywach ułóżcie filety w naczyniu żaroodpornym, polejcie odrobiną miodu lub posypcie odrobiną cukru i wstawcie na 10 minut do piekarnika. Po pieczeniu cukier nie będzie wyczuwalny, a gdy się skarmelizuje, utworzy chrupiącą warstwę na mięsie, natomiast pieczenie wzmocni smak boczku.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*