Kawa zbożowa

kawa zbożowa

Kawa zbożowa trafiła do Polski w XVIII wieku z Prus i choć napój ten jest stosunkowo stary, na przestrzeni wieków sposób jej produkcji niewiele się zmienił. Bywa nazywana Inką i nazwę tę kojarzymy z okresem dzieciństwa i przedszkola.

Kawa zbożowa jest napojem wartościowym ze względu na swe walory zdrowotne. Sporo jej odmian zawiera cenne witaminy. Choć w jej nazwie występuje słowo „kawa” tak naprawdę daleka jest od tej prawdziwej, zawierającej w swoim składzie kofeinę.
Do jej pozyskania potrzebne są ziarna żyta i pszenicy czy jęczmienia, chociaż istnieją również gatunki wytwarzane z cykorii, buraka cukrowego korzenia mniszka.
Pierwsza polska fabryka kawy zbożowej, w składzie której znalazła się importowana z Holandii cykoria powstała w 1818 roku we Włocławku. W kolejnych latach pod miastem powstały hodowle cykorii a napój ten był typowy dla ubogich mieszkańców Wielkopolski i Śląska. Z czasem kawa zbożowa przedostała się na inne tereny kraju i jest popularna po dzień dzisiejszy.

Kawa zbożowa a zdrowie
Kawa zbożowa nie zawiera w swoim składzie kofeiny, w związku z czym można ją podawać dzieciom.
Jako produkt zbożowy zawiera sporą ilość cennego błonnika, węglowodanów, białka oraz niewiele tłuszczów. Błonnik to wartościowy składnik, który zmniejsza poziom cholesterolu i glukozy we krwi, usprawnia pracę jelit, chroni przed nowotworami, na długo daje uczucie sytości.
Napój ten jest cenny także z uwagi na obecność w nim witamin z grupy B oraz cennych minerałów jak potas, magnez, fosfor, fitoterpeny, fenolokwasy. Zawarte w kawie zbożowej polifenole, będące przeciwutleniaczami, zwalczają wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie się skóry.
Picie kawy zbożowej wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga pracę serca, ma wpływ na budowę kości oraz zębów.
Składniki zawarte w kawie zbożowej usprawniają trawienie przyspieszając przemianę materii. Nie podnoszą ciśnienia oraz tłuszczów we krwi, nie zakwaszają żołądka, jak kawa zwykła.
Warte podkreślenia jest także to, iż kawa zbożowa, ta niesłodzona i bez mleka jest napojem zawierającym bardzo małą ilość kalorii (w 100 g napoju z kawy zbożowej zawiera 5-50 kcal).

Z uwagi na powyższe wiadomości, kawa zbożowa polecana jest nie tylko dzieciom, ale i dorosłym dbającym o swoje zdrowie. Sięgać po nią powinny osoby odchudzające się, nerwowe, z nadciśnieniem, z chorą wątrobą, śledzioną, owrzodzeniem a także kobiety w ciąży i karmiące. Dzieciom zaleca się podawanie jej od trzeciego roku życia z mlekiem, dzięki czemu napój zostaje wzbogacony o wapń, zwiększa się także przyswajalność magnezu oraz białka.

Kawa zbożowa – rodzaje
Na sklepowych półkach znaleźć możemy różne rodzaje kawy zbożowej oraz różne jej postacie. Istnieją bowiem kawy zbożowe w granulkach, ekspresowe, rozpuszczalne oraz sypkie.
Do najpopularniejszych kaw zbożowych w Polsce zaliczyć można kawę Inkę, Caro, Poranną, Anatol, Kujawiankę czy Celinkę.
Jako że istnieje wiele rodzajów kaw zbożowych, różny jest także sposób ich przygotowywania. Oznacza to, że należy zapoznać się z informacją na opakowaniu, bowiem sięgnięcie po inny gatunek kawy zbożowej oznaczać może inne jej przygotowanie.
Kawy zbożowe można pić na zimno i ciepło, z różnymi dodatkami.

Przyjrzyjmy się bliżej najbardziej popularnej kawie zbożowej w Polsce – kawie Ince

Kawa zbożowa Inka
Inka kiedyś
Ta najpopularniejsza dziś w Polsce kawa zbożowa powstała w wyniku opracowania przez polskich naukowców w 1971 roku technologii wytwarzania kawy.
Wykorzystanie do jej produkcji naturalnych składników sprawiło, że kawę zbożową Inkę doceniono nie tylko w kraju, ale w kilkudziesięciu krajach na świecie.
Na przełomie lat w procesie produkcji Inki zmianie ulegało jedynie jej opakowanie.
Inka dziś
Obecnie Inka gości na stołach wielu rodzin. Jest świetna na początek dnia, bowiem zawiera w sobie pełnowartościowe składniki odżywcze pochodzące z ziaren żyta, jęczmienia a także cykorii. Nie zawiera kofeiny, dlatego polecana jest dzieciom od 3. roku życia.
Jest napojem niskokalorycznym, jeden kubek kawy zbożowej Inka to zaledwie 13 kalorii.

Skład Inki
Do produkcji Inki wykorzystywane są najlepsze jakościowo składniki, które poddawane są prażeniu i ekstrakcji.
Wysokogatunkowe zboża zawierają w sobie cenne składniki, w tym:
minerały (cynk, wapń, żelazo, magnez),
witaminy (głównie witaminy z grupy B),
węglowodany,
skrobię,
błonnik.
W Ince znajdziemy również cykorię, która jest szczególnie ważna ze względu na zawartość w niej inuliny będącej świetnym prebiotykiem korzystnie wpływającym na nasze zdrowie. Inulina pochodząca z cykorii zmniejsza wartość energetyczną dania.

Kawy Inka to wiele wspaniałych smaków. Producent oferuje nam takie napoje jak:
Inka Czekoladowa – to gwarancja energii, świetnego smaku i aromatu. Polecana dla dzieci od 3 lat.
Inka Klasyczna – dla dzieci od 3 lat, zawiera błonnik, 100% składników naturalnych. Jedna porcja to zaledwie 13 kalorii.
Inka Magne – zawiera w sobie magnez, dlatego polecana jest osobom przemęczonym i zestresowanym. Smaczny i delikatny smak.
Inka Mleczna – 3w1, połączenie Inki, mleka i cukru, dlatego jej atutem jest wygoda i szybki sposób przygotowania. A do tego ten cudowny smak.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*