Na co pomaga sok z cebuli? Poznaj właściwości cebuli!

Rate this post

Syrop z cebuli to jeden z najstarszych i jednocześnie najskuteczniejszych domowych sposobów na przeziębienie. Smak cebuli z miodem zwykle kojarzy się z dzieciństwem i nie każdy chętnie do niego wraca w dorosłości, tymczasem cebula ma tyle wartości, że zdecydowanie warto polubić się z jej smakiem. Wbrew pozorom syrop z cebuli to nie tylko specyfik na kaszel i katar. Po domowe syropy z cebuli warto sięgać również przy profilaktyce przeciw miażdżycy, dla wzmocnienia kości, a nawet dla poprawy urody! Przedstawiamy właściwości syropu z cebuli oraz sprawdzone przepisy, dzięki którym dowiesz się, jak zrobić smaczny syrop na różne dolegliwości!

Skład i właściwości cebuli plus co nieco z historii

Cebula jadalna (Allium cepa) należy do rodziny Allium, razem m.in. z czosnkiem, ze szczypiorkiem i ok. 700 innymi gatunkami. Niskie wymagania tej rośliny oraz walory smakowe pasujące do większości dań są głównym powodem, dla których cebula i sok z cebuli są znane na całym świecie. Natomiast jej liczne właściwości lecznicze sprawiają, że cebula znajduje szerokie zastosowanie w lecznictwie. Już Starożytni Egipcjanie znali ok. 8 tysięcy właściwości cebuli, a Sumeryjczycy uprawiali ją 3 tysiące lat p.n.e.

Obecnie skład cebuli został bliżej poznany, a wiele z jej właściwości zostało potwierdzonych badaniami. Co ważne, by korzystać z dobroczynnych właściwości wystarczy przyrządzać domowe syropy cebulowe, często z dodatkiem innych wartościowych składników, ale o tym za chwilę.

Jak wiadomo, cebula jest bogatym źródłem wartościowych związków, do których zaliczamy substancje takie jak:

  • Witamina C – ze względu na sporą ilość witaminy C w cebuli (6 mg na 100 g) była ona niegdyś wykorzystywana do leczenia szkorbutu (choroby wielonarządowej wynikającej z niedoboru witaminy C).

  • Witaminy z grupy B – w tym B1 (Tiamina), której niedobór prowadzi do zaburzenia układu nerwowego oraz niewydolności serca oraz B2 (Ryboflawina) odpowiedzialna m.in. za zachowanie zdrowia błon śluzowych.

  • Prowitamina A (beta-karoten) – jest to silny antyoksydant o znanym działaniu poprawiającym wygląd skóry, często stosowany jako doustny przyśpieszacz opalania. Ponadto beta-karoten jest odpowiedzialny za zdrowie praktycznie każdego narządu: chroni oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej, zapobiega zaćmie, zmniejsza ryzyko choroby nowotworowej, pobudza włókna kolagenowe, a także wzmacnia układ odpornościowy, dlatego syrop z cebuli znany jest głównie jako sposób na przeziębienie.

  • Krzem, cynk, siarka, fosfor, potas, sód – są to minerały niezbędne do zachowania prawidłowych funkcji organizmu, a cynk jest pierwiastkiem zwiększającym odporność, dlatego syrop z cebuli oraz wszelkie jej formy są doskonałym sposobem na ogólne osłabienie oraz przeziębienie.

  • Dwusiarczek alilo-propylowy – związek lotny, odpowiedzialny za charakterystyczny zapach cebuli. To właśnie ta substancja wywołuje łzawienie oczu i katar podczas krojenia cebuli, co jest jednak działaniem korzystnym, ponieważ świadczy o działaniu oczyszczającym cebuli. Wraz z łzami i wydzieliną z nosa zostają usunięte wszelkie zanieczyszczenia, a organizm zostaje oczyszczony.

Jak działa syrop z cebuli?

Liczne związki o właściwościach leczniczych zawarte w cebuli sprawiają, że jest to roślina o bardzo silnym działaniu, przy czym naturalnym i zgodnym z biologią organizmu. Co ważne, witaminy przyjmowane wraz z dietą wykazują o wiele większe wchłanianie w porównaniu do syntetycznych środków. Ponadto cebula nie traci większości związków podczas obróbki, dlatego syrop z cebuli, a nawet cebula smażona, czy gotowana są cennymi lekami o działaniu m.in. przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym.

Syrop z cebuli sprawdza się jako środek nie tylko na przeziębienie, ale także na infekcje bakteryjne. Antyseptyczne działanie soku z cebuli sprawdza się więc jako środek odkażający na katar, kaszel, czy infekcje gardła. Na domowy syrop z cebuli powinny zdecydować się również osoby chorujące na infekcje pęcherza, ponieważ jego odkażające właściwości i w tym przypadku są bardzo pomocne. Podobne działanie wykazuje sok z cebuli stosowany zewnętrznie, w formie okładów, na dolegliwości takie jak np.:

  • zakażenia gronkowcem,

  • czyraki,

  • a nawet trądzik bakteryjny

Istnieją przesłanki, że cebula i przyrządzany z niej syrop może również zmniejszać ryzyko powstawania chorób nowotworowych, m.in. raka jelita, jamy ustnej, gardła, jajników, trzustki i nerek.

Syrop z cebuli na przeziębienie – zwalcza kaszel, katar i ból gardła

Dobroczynne właściwości syropu z cebuli kojarzą się głównie z działaniem na przeziębienie. Sok z cebuli jest jednym z najprostszych do przyrządzenia leków na katar i kaszel – wymaga jedynie kilku składników, a korzyści z jego przyjmowania są niezliczone.

Syrop z cebuli na katar i kaszel działa na dwa sposoby, ponieważ jednocześnie szybko hamuje objawy przeziębienia dzięki działaniu kojącemu oraz usuwa przyczynę choroby, czyli infekcje. Ponadto, syrop z cebuli sprawdza się na ból gardła – odkaża, łagodzi podrażnienia i wzmacnia odporność. To właśnie działanie pobudzające układ immunologiczny jest podstawą większości zdrowotnego działania syropu z cebuli.

sok z cebuli na przeziębienie

W odróżnieniu od przyjmowania jedynie witaminy C, syrop z cebuli sprawdza się na odporność znacznie lepiej. Istnieją dowody na to, iż witamina C musi być przyjmowana przez dłuższy czas, by mogła wzmacniać odporność. Z kolei cebula poza witaminą C zawiera również antyoksydanty, ogólnie wzmacniające witaminy oraz cynk niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Co ważne, syrop z cebuli może być stosowany zarówno na suchy, jak i na mokry kaszel! Jednocześnie ułatwia oczyszczanie dróg oddechowych z nadmiaru zalegającej wydzieliny oraz łagodzi podrażnienia, a już samo hamowanie infekcji bakteryjnej przynosi szybką ulgę.

Syrop z cebuli nie tylko na kaszel i katar – poznaj inne wskazania

Po syrop z cebuli warto sięgać nie tylko podczas przeziębienia, ponieważ jego niezwykłe właściwości potrafią wzmocnić organizm w przypadku wielu innych dolegliwości, z czego większość z nas nie zdaje sobie sprawy. Zobacz, na co pomaga syrop z cebuli!

Domowy syrop z cebuli może być stosowany w przypadkach takich jak np.:

  • Wysoki poziom cholesterolu – sok z cebuli zawiera związki obniżające poziom cholesterolu LDL (złego) oraz podnoszące cholesterol HDL (dobry). Działanie takie chroni przed występowanie miażdżycy oraz chorób serca.

  • Nadciśnienie – cebula przeciwdziała nadciśnieniu, ponieważ łagodnie rozrzedza krew, co jednocześnie zapobiega powstawaniu zakrzepów, a tym samym chroni m.in. przed zawałem serce.

  • Trawienie – syrop z cebuli wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom.

  • Cukrzyca – cebula wykazuje właściwości zmniejszające poziom cukru we krwi, dlatego może zmniejszyć zapotrzebowanie na insulinę oraz stanowi sposób na profilaktykę przeciwcukrzycową u osób będących w grupie ryzyka zachorowania. Mowa jednak tylko o cebuli, ponieważ już sam syrop z cebuli ze względu na zawartość cukru nie może być stosowany przez diabetyków.

  • Zmiany skórne – syrop z cebuli dzięki zawartości witamin oraz mikro i makroelementów odżywia skórę od wewnątrz, zwiększając jej naturalną gęstość oraz poprawiając ogólną kondycję. Stosowanie soku z cebuli zewnętrznie wpływa na poprawę wyglądu w przypadku wielu defektów cery. Smarowanie skóry syropem z cebuli redukuje blizny po trądziku, wygładza cerę, a nawet zmniejsza widoczność rozstępów. Z kolei działanie przeciwbakteryjne syropu z cebuli sprawdza się jako środek do leczenia trądziku, a także lek przyśpieszający gojenie ran, czy łagodzący podrażnienia, także te po ukąszeniu owadów.

  • Żylaki i owrzodzenia – stosowanie soku z cebuli w formie okładów przyśpiesza gojenie się również zmian wynikających z żylaków, czy ropnych owrzodzeń. Istotne jest tutaj działanie przeciwzapalne cebuli, dzięki czemu dochodzi do szybszego gojenia się stanów zapalnych, a nawet hemoroidów.

  • Oparzenia – kompresy z soku z cebuli mogą być stosowane w przypadku oparzeń, ponieważ przyśpieszają gojenie oraz koją dolegliwości bólowe.

  • Opuchlizna – cebula wspomaga usuwanie z organizmu nadmiaru wody, dlatego syrop z cebuli jest sprawdzonym sposobem w przypadku obrzęków. Właściwości te w połączeniu z działaniem przeciwzapalnym wspomagają również leczenie artretyzmu oraz innych zmian reumatycznych.

  • Kac – syrop z cebuli wspomaga funkcje wątroby, dlatego jest idealnym sposobem na kaca. Wątroba osłabiona przez alkohol zostaje wzmocniona usuwając tym samym pozostałości alkoholu z organizmu.

Czy można pić sok z cebuli w ciąży i podawać dzieciom?

Naturalne środki lecznicze nie zawsze mogą być podawane kobietom w ciąży oraz dzieciom, jednak syrop z cebuli należy do zdecydowanie bezpiecznych środków. Po syrop z cebuli często sięgają kobiety w ciąży w trakcie przeziębienia. Najlepiej sprawdza się własnoręcznie przyrządzony syrop, bez sztucznych dodatków.

sok z cebuli w ciąży

Domowy syrop z cebuli jest środkiem tak bezpiecznym, że mogą go pić również małe dzieci, a po konsultacji z lekarzem nawet niemowlaki. Jedynym problemem może być smak cebuli, do którego ciężko jest przekonać dzieci. Niżej znajdziesz przepis na syrop z cebuli dla dzieci, który powinien posmakować nawet najbardziej upartym maluchom.

Jak zrobić syrop z cebuli – przepis na trzy rodzaje syropu!

Przepis na syrop z cebuli jest bardzo prosty i co ważne, potrzebne składniki są tanie i ogólnie dostępne. Zobacz, jak zrobić prosty syrop z cebuli dla dzieci i dorosłych. Przygotowaliśmy również przepisy uwzględniające dodatki, które wzmocnią działanie syropu z cebuli, jeśli ma on być podawany na katar, kaszel i inne objawy przeziębienia.

Klasyczny sok z cytryny

Składniki:

  • 2-3 cebule,

  • miód lub kilka łyżek cukru,

  • szklany pojemnik z pokrywką (może być słoik).

Sposób wykonania:

  • Cebulę drobno siekamy;

  • Przekładamy cebulę do słoika i zalewamy obficie miodem lub zasypujemy cukrem;

  • Pozostawiamy do momentu puszczenia soków (ok.6-7 godzin);

  • Całość odcedzamy.

Przepis na syrop z cebuli, czosnku i cytryny

Składniki:

  • 2-3 cebule,

  • 2-3 ząbki czosnku,

  • Cytryna,

  • Miód.

Sposób wykonania:

  • Syrop wykonujemy według powyższego przepisu, ale dodajemy sok wyciśnięty z cytryny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Zyskujemy wówczas zmodyfikowany smak oraz pogłębiamy działanie syropu z cebuli o dodatkowe właściwości czosnku, cytryny i miodu. Jeśli przygotowujemy syrop dla dzieci, można zrezygnować z czosnku kosztem większej ilości witaminy C oraz cukru lub miodu. Należy jednak mieć pewność, czy dziecko nie jest uczulone na miód.

Syrop z cebuli – przepis na miks smaków

Dowolność składników dodawanych do syropu z cebuli jest spora. Poza wymienioną cytryną, czosnkiem i miodem można przyrządzać syrop z cebuli dodając np.:

  • imbir,

  • goździki,

  • cynamon,

  • syrop klonowy.

Jak dawkować syrop z cebuli?

Dawkowanie syropu z cebuli jest uzależnione od wieku i choć jest to środek bezpieczny i naturalny, nie pijemy go szklankami, a po kilka łyżek dziennie.

Dawkowanie syropu z cebuli u dorosłych:

  • 3-6 łyżek stołowych dziennie.

Dawkowanie syropu z cebuli dla dzieci:

  • 2-3 razy dziennie mała łyżeczka do herbaty – syropu zwykle nie podajemy dzieciom poniżej pierwszego roku życia. Warto przed stosowaniem u bardzo małych dzieci poradzić się lekarza.

Jak przechowywać syrop z cebuli?

Odpowiednie przechowywanie syropu z cebuli jest bardzo ważne, ponieważ ze względu na brak substancji konserwujących wykazuje on ograniczoną trwałość. Cukier w syropie z cebuli pełni funkcję naturalnego środka konserwującego, jednak domowy syrop cebulowy nie może być przechowywany dłużej niż 2 tygodnie.

Najlepiej przechowywać syrop z cebuli w szklanym słoiku, który był wcześniej wyparzony – brak bakterii przedłuża trwałość i skuteczność lekarstwa.

Syrop trzymamy w zamknięciu, chroniąc go przed promieniami słonecznymi w lodówce.

Przeciwwskazania do stosowania

Syrop z cebuli nie powinien być stosowany lub należy ograniczyć jego ilość w przypadku dolegliwości takich jak:

  • ostra niewydolność wątroby,

  • ciężkie choroby woreczka żółciowego,

  • niewydolność serce,

  • schorzenia nerek,

  • zapalenie jelit,

  • silna zgaga.

Artykuł pochodzi z serwisu .

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*