Naturalne produkty podnoszące odporność

Naturalne produkty

Jesień i zima to czas, kiedy warto wzmacniać naszą odporność. Sięgając po naturalne produkty możemy nie tylko zapobiec wystąpieniu infekcji, ale również wpłynąć na poprawę naszej urody.

W okresie jesienno-zimowym warto zadbać o to, by w naszej codziennej diecie nie zabrakło naturalnych produktów podnoszących odporność.
Do grupy tej zaliczyć można między innymi owoce cytrusowe zawierające sporą ilość witaminy C.
Cytryna dla zdrowia
Doskonałym produktem walczącym z przeziębieniem i katarem jest cytryna, która wzmacnia układ odpornościowy za sprawą zawartej w niej witaminie C. W okresie infekcji warto sięgać po nią często, bowiem zabieg ten skraca czas choroby i łagodzi jej objawy.
W sezonie jesienno-zimowym korzystajmy z jej dobrodziejstw każdego dnia zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia choroby. Sok z cytryny odżywia, wzmacnia pracę wątroby i trzustki, łagodzi ból gardła.
Cytryna dla urody
Cytryna wykazuje także korzystny wpływ na naszą urodę – wygładza i rozjaśnia skórę a dodana do oliwy jest świetnym sposobem na wzmocnienie paznokci. Wykorzystując zatem ten owoc możemy skutecznie poprawić wygląd i kondycję naszej skóry. Wystarczy zmieszać kilka kropel cytryny z łyżeczką oliwy z oliwek i łyżeczką miodu, rozprowadzić na skórę rąk a po 10 minutach spłukać ciepłą wodą.

Miód dla zdrowia
Kolejnym produktem spożywczym, w który zwykliśmy zaopatrywać się jesienią i zimą jest miód, będący najbardziej odżywczym naturalnym elementem diety. W jego składzie nie brak aminokwasów, soli mineralnych, kwasów organicznych a także enzymów i ze względu na to powinniśmy po niego sięgać każdego dnia.
Miód w skuteczny sposób zmniejsza ryzyko zachorowania oraz łagodzi infekcje. Jego atutem jest to, iż może być spożywany na wiele sposobów, między innymi jako dodatek do herbaty, z chlebem, świetnie komponuje się także z białym serem.
Miód dla urody
Miód jest także cennym składnikiem dla naszej urody. Idealnie sprawdza się w sytuacji suchej skóry, wspomaga szybkie zagojenie się popękanych ust czy skóry rąk. Jest także świetnym produktem, który można wykorzystać do maseczki na twarz. Wystarczy połączyć łyżkę miodu, łyżkę migdałów, dwie łyżki otrąb owsianych z kilkoma kroplami soku z cytryny. Tak przygotowaną mieszankę rozprowadzamy na skórę twarzy, szyi i dekoltu, delikatnie masujemy, po czym spłukujemy chłodną wodą.

Marchew dla zdrowia
Wybierając się do warzywniaka nie należy zapomnieć o zakupie marchwi, która jest źródłem witamin: A, B1, B2, B6, C, D, E, K, PP oraz minerałów: sodu, potasu, wapnia, żelaza, chloru, magnezu, siarki, krzemu.
Zawarty w marchwi beta-karoten zwalcza wolne rodniki, neutralizując ich szkodliwe działanie, które nazywane są chorobami cywilizacyjnymi, do których zaliczają się między innymi miażdżyca, cukrzyca i choroby nowotworowe.
Sięgając po to warzywo wzmacniamy także odporność, chronimy górne drogi oddechowe przed infekcjami.

Marchew dla urody
Spożywanie marchewki wpływa na poprawę kondycji naszej skóry. Zawarte w niej składniki hamują proces produkcji łoju, usprawniają proces regeneracji skóry.
Marchew jest pożądanym produktem dla cery trądzikowej, bowiem tonizuje skórę, skutecznie ją wysuszając. Wpływa także na poprawę jej kolorytu.
Chcąc przywrócić skórze blask warto wykonać maseczkę, do której potrzebować będziemy jednej marchwi, łyżki jogurtu naturalnego i łyżki miodu. Warzywo ścieramy na tarce, łączymy z pozostałymi produktami i nakładamy na skórę twarzy, szyi i dekoltu na 10-15 minut. Po tym czasie zmywamy ciepłą woda.

Czosnek dla zdrowia
Nie bez znaczenia dla naszego zdrowia jest także czosnek. Warto się do niego przekonać, bowiem wykazuje on silne właściwości wzmacniające organizm. Zaleca się zatem stosowanie go profilaktycznie a także podczas infekcji.
Usprawnia odkrztuszanie, zmniejsza uczucie duszności. W sezonie jesienno-zimowym przed zaśnięciem warto wypijać szklankę mleka z łyżką miodu i kilkoma (2-3) ząbkami zmiażdżonego czosnku.
Jeśli przeszkadza nam jego zapach, można się go pozbyć sięgając po natkę pietruszki czy jogurt naturalny.
Czosnek dla urody
Czosnek wspomaga gojenie się urazów skóry, choć może wywołać alergie lub poparzenia, w związku z czym zaleca się ostrożność.

Kapusta kiszona dla zdrowia
Kiedy zwiększa się ryzyko przeziębień i grypy do diety warto wprowadzić także kiszoną kapustę. W jej składzie znajdują się witaminy z grupy B, C, K a także wapń, żelazo, potas, błonnik.
Sok z kiszonej kapusty oczyszcza organizm, wzmacnia odporność, łagodzi kaszel, pobudza soki trawienne, poprawia apetyt. Zalecana dzienne dawka to pół szklanki soku 3 razy dziennie. Warto rozpoczynać każdy dzień od wypicia porcji na czczo, natomiast wieczorem, co najmniej na pół godziny przed kolacją.
Kiszona kapusta dla urody
Zawarta w kiszonej kapuście siarka poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci.

W sezonie jesienno-zimowym wcale nie musimy sięgać po leki wzmacniające naszą odporność. Wybrać można naturalne produkty spożywcze, które nie tylko uchronią nas przed infekcją, ale również poprawią naszą urodę.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*