Olej z czarnuszki – właściwości, cena, opinie

Rate this post

Olej z czarnuszki to środek wykazujący szerokie spektrum działania. Dodaje zdrowia oraz wspomaga leczenie różnego rodzaju dolegliwości. Pomaga łagodzić stany zapalne, działa antyalergicznie, a nawet wspomaga redukcję i kontrolę masy ciała. Olej z czarnuszki znajduje zastosowanie także w kosmetyce. Może okazać się pomocny w leczeniu cukrzycy oraz nowotworów. To jednak tylko niektóre z jego prozdrowotnych właściwości. Warto zaopatrzyć się w olej z czarnuszki, bowiem jest on nie tylko wsparciem dla zdrowia, ale stanowi również przyprawę, która nadaje daniom ostrzejszego charakteru. Zapraszamy do przeczytania artykułu, z którego dowiesz się, dlaczego warto stosować olej z czarnuszki.

Co to jest czarnuszka?

Czarnuszka (Nigella sativa L.) to roślina należącą do rodziny jaskrowatych. Początkowo uprawiana była głównie w Iraku i Turcji, ale wraz ze wzrostem jej popularności zaczęto uprawiać ją w wielu innych regionach świata, w tym również w Polsce. Roślina osiąga od 10 do 40 cm wysokości i wydaje nasiona, które charakteryzują się czarnym kolorem, ostrym smakiem oraz silnym korzennym zapachem. Nasiona czarnuszki możemy spotkać także pod nazwami: rzymska kolendra, czarny kminek, czarny sezam czy nasiona czarnej cebuli. Stykając się z takim nazewnictwem możemy mieć pewność, że chodzi o czarnuszkę.

Roślina znana była już w Starożytnym Egipcie. Nasiona czarnuszki odkryto w dwóch dzbanach w grobowcu Tutenchamona. Już w tamtych czasach stosowana była zarówno jako przyprawa, jak i środek leczniczy.

Jakie zastosowanie ma czarnuszka?

O wszechstronnym zastosowaniu czarnuszki oraz oleju z niej wykonanego wiedzą wszyscy, którzy interesują się fitoterapią oraz zdrowym odżywianiem.

Czarnuszka wykorzystywana jest jako przyprawa. Za prawą pikantnego, korzennego smaku sprawdza się jako dodatek do potraw mięsnych i sera. Warto dodawać czarnuszkę do chleba, jeżeli wypiekamy go samodzielnie w domowych warunkach. Ponadto nasiona czarnuszki stosowanie są jako zamiennik pieprzu. To rozwiązanie polecane jest szczególnie osobom, które z różnych przyczyn nie mogą spożywać pieprzu czarnego. Ponadto nasiona czarnuszki znajdują zastosowanie w produkcji domowych kiszonek, likierów oraz innych napojów alkoholowych, a nawet słodyczy!

jak działa czarnuszka

Najczęściej jednak czarnuszkę wykorzystujemy w formie oleju, który pomaga złagodzić wiele dolegliwości, a nawet wykazuje działanie lecznicze. Czarnuszka działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie oraz przeciwgrzybicznie. Pomaga pozbyć się z organizmu „pasażerów na gapę”, jakimi są pasożyty. Ponadto wykazuje właściwości moczopędne i wiatropędne.

Czarnuszka stymuluje wydzielanie mleka, poprawia komfort trawienny oraz pomaga uregulować cykl miesiączkowy. Dodatkowo wspiera leczenie dróg oddechowych oraz zwiększa odporność organizmu. Napary i oleje z czarnuszki stosowane są również w przypadku trądziku, grzybicy czy w atopowym zapaleniu skóry.

Czarnuszka znajduje zastosowanie także w kosmetyce. Olej pozyskiwany z nasion rośliny wykorzystywany jest m.in. do produkcji perfum.

Jakie składniki zawiera olej z czarnuszki?

Głównym i najlepiej przebadanym składnikiem zawartym w oleju z czarnuszki jest tymochinon będący silnym antyoksydantem – wykazuje działanie przeciwzapalne, wspiera pracę wątroby, a nawet pomaga w leczeniu chorób nowotworowych.

Inne składniki obecne w czarnuszce to cynk, żelazo, miedź, fosfor, prowitamina A oraz witamina E. Ponadto olej z czarnuszki zawiera kwasy tłuszczowe: oleinowy, linolowy, alfa-linolenowy, mirystynowy oraz palmitynowy. Jest także źródłem biotyny, która ma niezwykle korzystny wpływ na zdrowie włosów, a także wspiera prawidłowe działanie układu nerwowego.

Przeciwalergiczne działanie oleju z czarnuszki

Przeprowadzone badania pokazują, że olej z czarnuszki łagodzi objawy chorób alergicznych, również gdy przejawiają się one trudnościami w oddychaniu. Składnikiem odpowiedzialnym za przeciwalergiczne działanie oleju z czarnuszki jest wspomniany wcześniej tymochinon, który hamuje wydzielanie histaminy. Białko to odpowiedzialne jest za reakcje alergiczne objawiające się np. pokrzywką. Za sprawą tymochinonu układ odpornościowy lepiej radzi sobie z otaczającymi nas alergenami, a same reakcje alergiczne mają łagodniejszy przebieg lub w ogóle nie występują.

 

Olej z czarnuszki wspomaga leczenie astmy. Badania pokazują, że regularne stosowanie oleju pozwala poprawić wydolność płuc oraz ułatwia oddychanie, co pozwala na zmniejszenie dawki typowych leków przeciwastmatycznych. Dodatkowo eliminuje takie dolegliwości towarzyszące alergii jak pokrzywka, egzema, świąd skóry, kichanie, przekrwienie błony śluzowej nosa oraz uczucie zapchanego nosa.

Olej z czarnuszki pomaga w problemach z oddychaniem, które nie są objawem alergii. Regularne stosowanie oleju poprawia funkcje płuc.

Olej z czarnuszki na trądzik oraz inne problemy skórne

Czarnuszka znajduje zastosowanie w leczeniu trądziku, gdyż wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Osoby stosujące olej z czarnuszki na trądzik polecają w szczególności stosowanie go punktowo. Olej może być wykorzystywany także do olejowania twarzy – mycia twarzy olejem. Takie zastosowanie sprawia, że czarnuszka pomaga wyeliminować zaskórniki oraz hamuje widoczność innych niedoskonałości skórnych. Dodaje skórze elastyczności oraz wzmacnia ją. Wybiela przebarwienia, a także zmniejsza widoczność blizn potrądzikowych. Dodatkowo redukuje widoczność zmarszczek.

Ponadto pokazują, że olej z czarnuszki zmniejsza widoczność chorób skórnych takich jak egzema. Okazuje się także, że czarnuszka pozytywnie oceniana jest pod kątem leczenia łuszczycy.

Olej z czarnuszki działa na twarz i na skórę łagodząco, bowiem nawilża i odżywia. Warto stosować go zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie.

Działanie antybakteryjne

Niezwykle obiecująco wyglądają badania dotyczące wpływu oleju z czarnuszki na eliminowanie różnego rodzaju bakterii. W dobie nadużywania antybiotyków i antybiotykooporności olej z czarnuszki może okazać się skutecznym rozwiązaniem, które warto rozważyć zanim niesłusznie sięgniemy po antybiotyk np. w postaci kremu.

Czarnuszka wykazuje działanie przeciwko następującym bakteriom:

  • Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty) – gram-dodatnia bakteria, która odpowiedzialna jest za infekcje nosa oraz gardła, a także problemy skórne.

  • MRSA – gronkowiec złocisty odporny na działanie metycyliny.

  • Helicobacter pylori – bakteria przyczyniająca się do powstawania wrzodów żołądka.

Nasiona czarnuszki pomagają także w niektórych infekcjach grzybiczych – wspierają eradykację Candida albicans.

Ponadto czarnuszka hamuje objawy oraz mniejsza wiremię u osób ze stwierdzonym wirusowym zapaleniem wątroby typu C.

Olej z czarnuszki na włosy – jak stosować?

Olej z czarnuszki posłuży także jako środek wzmacniający włosy. Wzmacnia i odżywia cebulki włosowe, eliminuje łupież oraz przeciwdziała jego powstawaniu. Wiele osób po zastosowaniu oleju z czarnuszki zauważyło przyrost tzw. baby-hair, czyli nowych włosów, które z biegiem czasu stają się mocniejsze i ciemniejsze.

Olej z czarnuszki warto stosować na włosy metodą olejowania. Polega ona na wtarciu oleju zarówno w skórę głowy, jak i we włosy. Następnie włosy należy owinąć folią na około 60 minut. Po tym czasie włosy należy umyć. Dzięki przeprowadzaniu takiego zabiegu raz w tygodniu włosy staną się mocne, gęste i błyszczące.

Zdrowe jelita dzięki olejowi z czarnuszki

Czarnuszka poprawia komfort trawienny, dzięki czemu z powodzeniem stosowana jest w takich dolegliwościach jak niestrawność, biegunka czy brak apetytu. Dodatkowo niektóre badania donoszą, że przyczynia się do eradykacji bakterii powodującej wrzody żołądka. Według . czarnuszka eliminuje bakterię Helicobacter pylori oraz zmniejsza dolegliwości przez nią wywołane, tak samo dobrze jak antybiotykoterapia.

Ponadto olej z czarnuszki pomaga chronić błonę śluzową żołądka przed uszkodzeniami, wrzodami oraz szkodliwym działaniem alkoholu.

Przeciwpasożytnicze działanie oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki okazuje się skuteczny w przypadku osób, u których stwierdzono obecność tasiemca. Ponadto czarnuszka wykazuje działanie na takie pasożyty jak przywra, owsiki czy włośnik kręty. W związku z tym olej z czarnuszki może być wykorzystywany w terapii przeciw pasożytom, tym bardziej, że kuracja nie powoduje efektów ubocznych.

Olej z czarnuszki wspiera pracę serca

Regularne stosowanie oleju z czarnuszki pomaga obniżyć ciśnienie krwi, zmniejsza poziom „złego” cholesterolu LDL, a także wspiera pracę serca. Okazuje się jednak, że w tej kwestii czarnuszka w formie proszku radzi sobie lepiej niż olej.

Czarnuszka jest w stanie poprawić także nasz lipidogram, ponieważ obniża poziom cholesterolu całkowitego we krwi, poziom tzw. złego cholesterolu oraz poziom trójglicerydów. Obecny w czarnuszce tymochinon przeciwdziała także stwardnieniu tętnic.

Na podstawie przeprowadzanych dotychczas badań można uznać, że czarnuszka:

  • pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu,

  • przyczynia się do produkcji tlenku azotu, który rozluźnia ściany naczyń krwionośnych,

  • obniża poziom lipidów we krwi,

  • wykazuje silne działanie antyoksydacyjne.

Czarnuszka w trosce o zdrowie psychiczne

Według badań olej z czarnuszki zmniejsza uczucie lęku, poprawia samopoczucie oraz zdolności poznawcze. Doświadczenia przeprowadzone na modelach zwierzęcych pokazały, że ekstrakt z czarnuszki redukuje uczucie niepokoju prawdopodobnie za sprawą zwiększenia produkcji serotoniny.

Wpływ czarnuszki na pracę mózgu jest niezwykle ciekawy, bowiem okazuje się, że nasiona poprawiają zdolność zapamiętywania oraz uwagi. Zawarty w czarnuszce tymochinon chroni mózg przed uszkodzeniami oraz usprawnia proces przyswajania wiedzy.

Czarnuszka poprawia płodność

Olej z czarnuszki jest niezwykle ceniony przez pary starające się o dziecko. Nasiona w naturalny sposób poprawiają płodność. Przeprowadzone badania pokazały, że olej z czarnuszki zwiększa produkcję spermy, podnosi objętość nasienia oraz poprawia ruchliwość plemników.

W przypadku kobiet czarnuszka stymuluje laktację u matek karmiących piersią oraz pomaga uregulować cykl miesiączkowy.

Olej z czarnuszki na odchudzanie

Magazyn „Journal of Diabetes and Metabolic Disorders” opublikował badania, w których stwierdzono, że olej z czarnuszki jest jednym z najlepszych naturalnych środków leczniczych, jakie są dostępne na naszej planecie. Regularne spożywanie oleju z czarnuszki przyczynia się do zmniejszenia wskaźnika masy ciała oraz obwodu w pasie

Czy olej z czarnuszki powoduje skutki uboczne?

Olej z czarnuszki charakteryzuje się wieloma niezwykłymi właściwościami, ale suplementacja nie w każdym przypadku może okazać się pomocna. W razie wątpliwości co do stosowania oleju z czarnuszki, powinniśmy skontaktować się z lekarzem i omówić tę kwestię. Dotyczy to w szczególności kobiet w ciąży oraz matek karmiących piersią.

Stosowanie oleju z czarnuszki powinno zostać skonsultowane z lekarzem również w przypadku, gdy pacjent przyjmuje leki na stałe. Może się okazać, że olej z czarnuszki wchodzi w interakcje z niektórymi medykamentami lub po prostu jest niewskazany w określonej terapii.

Mimo że czarnuszka stosowana jest jako naturalny środek antyhistaminowy hamujący reakcje alergicznie, może się zdarzyć, że nasiona czarnuszki spowodują reakcję alergiczną. W przypadku nadwrażliwości na czarnuszkę należy zrezygnować z jej stosowania.

Jak stosować olej z czarnuszki u dorosłych?

Dzienne zalecane dawkowanie dla dorosłych obejmuje 1 łyżkę oleju. Olej ten można stosować jako dodatek do potraw. Doda charakteru w szczególności różnego rodzaju sałatkom. Warto dodawać olej do koktajli, co podniesie ich walory zdrowotne.

Jeśli chodzi o zastosowanie oleju z czarnuszki w kosmetyce możliwości jest także wiele. Olej można łączyć z innymi olejami np. herbacianym i w takiej formie stosować na wypryski. Olej sprawdzi się również jako dodatek do domowych kosmetyków, takich jak tonik, maseczka czy serum.

Czy olej z czarnuszki jest bezpieczny dla dzieci?

Wielu rodziców podaje olej z czarnuszki swoim pociechom. Dzieci do 1 roku życia powinny przyjmować nie więcej niż kilka kropel oleju na dobę. Dzieciom powyżej roku życia można podawać maksymalnie ¼ łyżeczki. W przypadku pociech, które ukończyły 3 rok życia, można zwiększyć dawkę do pół łyżeczki. Dobowa dawka oleju z czarnuszki dla dzieci po ukończeniu 6 roku życia wynosi nie więcej niż jedna łyżeczka.

Olej z czarnuszki do picia czy formie kapsułek?

właściwości czarnuszki

Wiele osób przed zastosowaniem oleju z czarnuszki zastawia się, co będzie lepsze: kapsułki czy może olej przeznaczony do picia? To zależy, jakie kto ma oczekiwania. Zdecydowanie jednak rekomendujemy olej w butelce. Pozwoli nam to na stosowaniu oleju zarówno wewnętrznie (np. na alergię), jak również zewnętrznie (na zmiany skórne, na włosy). Ponadto zakup oleju w formie butelkowanej jest bardziej ekonomiczny w porównaniu do kapsułek. Dodatkowo olej w butelce posłuży nam jako dodatek np. do sałatek.

Ile kosztuje olej z czarnuszki?

Jeżeli chcemy skorzystać z odżywczych właściwości czarnuszki powinniśmy wybrać olej z czarnuszki tłoczony na zimno (w temperaturze nie wyższej niż 40 stopni). Olej powinien być niefiltrowany i nieoczyszczony. Najlepiej jeśli będzie przechowywany w szklanej butelce wykonanej z ciemnego szkła, co uchroni go przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych. Cena takiego oleju wynosi ok. 50 zł za 250 ml. Jednak warto mieć na uwadze, że wydajność oleju będzie wysoka. Stosowany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie wystarczy na długi czas.

Jeżeli chcemy stosować olej z czarnuszki wyłącznie w celach kosmetycznych np. na trądzik czy na włosy, wówczas możemy zaopatrzyć się w mniejsze opakowania do 30 ml. Cena również będzie niższa, jednak najbardziej korzystną opcją jest oczywiście zakup większej butelki.

Gdzie kupić olej z czarnuszki?

Oleje dostępne w drogeriach często zawierają domieszkę innych olejów przeznaczonych do pielęgnacji włosów. Taki olej nie sprawdzi się do pielęgnacji twarzy, a tym bardziej nie należy stosować go wewnętrznie.

Najlepiej kupować olej w sklepach ze zdrową żywnością. Wybierając produkt zwracajmy szczególną uwagę na etykietę. Powinno być napisane „100% olej z nasion czarnuszki”. Dodatkowo na butelce powinna widnieć informacja, że olej przeznaczony jest zarówno do stosowania zewnętrznego, jak i do picia.

Aby kupić olej z czarnuszki najtaniej warto sprawdzić ofertę internetowych sklepów ze zdrową żywnością. Zakup oleju przez internet nawet po doliczeniu kosztów wysyłki zazwyczaj będzie korzystniejszy niż zakup w sklepie stacjonarnym.

Olej z czarnuszki dostępny jest również w aptece w postaci suplementu diety produkowanego w formie kapsułek. Kapsułki to dobre rozwiązanie dla osób, które cenią sobie wygodę oraz nie przypadł im do gustu charakterystyczny smak oraz zapach oleju z czarnuszki.

Jakie są opinie na temat oleju z czarnuszki?

Chyba nie ma w Polsce bardziej popularnego oleju niż ten produkowany z nasion czarnuszki. Wystarczy wejść na jakiekolwiek forum poświęcone zdrowemu odżywianiu, by przekonać się, że olej jest powszechnie stosowany z bardzo dobrymi rezultatami.

Wiele osób wykorzystuje czarnuszkę w formie przyprawy, ale oczywiście najczęściej rekomendowaną formą jest olej, którego stosowanie pozostawia nam najwięcej możliwości.

czarnuszka

Przeglądając opinie internautów przede wszystkim dowiemy się, że większość z nich stosuje olej z czarnuszki na trądzik, na włosy oraz na alergię. W kwestii trądziku jego działanie jest niepodważalne. Badania pokazują, że radzi sobie nawet z gronkowcem złocistym.

Wiele osób stosuje olej także, by poprawić profil lipidowy, obniżyć ciśnienie krwi oraz usprawnić pracę serca. Ponadto olej wspiera leczenie schorzeń nerek oraz wątroby.

Wiele mówi się także o zastosowaniu oleju z czarnuszki w leczeniu chorób nowotworowych, jednakże wciąż brakuje badań potwierdzających te doniesienia.

Opinie lekarzy na temat czarnuszki

Lekarze w leczeniu większości dolegliwości rekomendują stosowanie leków konwencjonalnych, co nie znaczy, że nie polecają oleju z czarnuszki. Często jest on zalecany pacjentom jako element zbilansowanej diety oraz środek wspomagający zdrowie. Warto także poświęcić uwagę o, która została sporządzona przez naukowców.

Podsumowanie – czy warto stosować olej z czarnuszki?

Ludzie stosują olej z czarnuszki od tysięcy lat, co oznacza, że ma on działanie terapeutyczne i z pewnością jego popularność nie jest efektem nowej, chwilowej mody. Wiele badań pokazuje, że czarnuszka ma szerokie zastosowanie zarówno jako środek wspomagający kondycję organów wewnętrznych oraz jako kosmetyk pomagający leczyć choroby skórne. Co jakiś czas pojawiają się nowe doniesienia na temat wpływu oleju na zdrowie, jednak wciąż brakuje badań, które w 100% potwierdzałyby najnowsze rewelacje.

Wiadomo na pewno, że stosowanie oleju z czarnuszki ma korzystny wpływ na pracę serca oraz poprawia profil lipidowy. Nasiona pomocne są również u osób, u których stwierdzono cukrzycę. Czarnuszka pomaga zredukować stany zapalne, wykazuje silnie działanie antyoksydacyjne, zmniejsza uczucie niepokoju oraz poprawia sprawność umysłu. Dodatkowo wspiera pracę układu trawiennego, pomaga zrzucić zbędne kilogramy oraz wspiera układ odpornościowy. Jakby tego mało, olej z czarnuszki znajdzie zastosowanie w chorobach wirusowych oraz pasożytniczych. Przyczyni się do poprawy kondycji skóry, włosów, a także wzmocni paznokcie. Tak ogromna moc skrywa się w niepozornych ziarnach czarnuszki.

Warto stosować olej z czarnuszki w schorzeniach, co do których olej wykazuje wysoką skuteczność. Decydując się na włączenie go terapii pamiętajmy, aby wybierać produkt z pewnego źródła, który nie zawiera żadnych domieszek, jest nierafinowany oraz nieoczyszczony. Wybierając olej najwyższej jakości mamy pewność, że fundujemy organizmowi to co, dla niego najlepsze.

Artykuł pochodzi z serwisu .

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*