Latem, kiedy jest bardzo gorąco, potrzebujemy czegoś więcej niż zwykłą wodę. Powinniśmy pić dużo, aby nie odwodnić się. Odwodnienie może sprawić, że będziemy słabi i mniej skoncentrowani. Dlatego ważne jest, by pić płyny regularnie. Najlepiej wybierać te zdrowe i smaczne.
Orzeźwiające napoje pomagają ugasić pragnienie. Pozwalają także cieszyć się smakami lata. To dzięki sezonowym owocom i ziołom.
Kiedy latem jest bardzo gorąco, nawet do 40 stopni, ludzi interesują przepisy na letnie napoje. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Takie napoje zapewniają zdrowe nawodnienie i orzeźwienie.
Do popularnych napojów należą mrożona kawa, woda z owocami i miętą, smoothies. Jest też świeżo wyciskany sok pomarańczowy. Każdy z nich można zrobić w kilka minut.
Woda z malinami
Woda z malinami to świetny wybór dla tych, którzy chcą się orzeźwić. Używa świeżych malin i tymianku. Łatwo się ją przygotowuje, dodając owoce do wody mineralnej z gazem.
Jest zdrowa i smaczna, idealna na upały. Możesz też tworzyć nowe smaki, by była jeszcze bardziej interesująca.
Składniki
- 1 litr wody niegazowanej
- 0,5 kg świeżych malin
- 1 łyżeczka soku malinowego
- Garść liści tymianku
Przygotowanie
- Umyj maliny i rozgnieć je delikatnie widelcem.
- Do wody dodaj rozgniecione maliny oraz sok malinowy.
- Dodaj liście tymianku dla lepszego aromatu.
- Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na około 30 minut.
- Przed podaniem dodaj kostki lodu i ciesz się orzeźwiającą wodą mineralną.
Syrop z brzoskwiniami i miętą
Przygotowanie domowego syropu z brzoskwiniami i miętą jest łatwe. Ten syrop to świetny sposób na orzeźwienie w lecie. Idealnie sprawdzi się jako napój na upalne dni.
Składniki
- 2 kg twardszych brzoskwiń krajowych
- 300 g cukru
- 1 litr wody
- 120 ml soku z dwóch cytryn
- 2-4 sztuk goździków lub kawałek kory cynamonu
- Świeże listki mięty
Przygotowanie
- Umyj brzoskwinie, obierz je i pokrój na mniejsze kawałki. Potem zmiksuj na puree.
- W garnku, gotuj wodę z cukrem, aż do rozpuszczenia cukru.
- Do syropu dodaj goździki czy cynamon, a następnie puree z brzoskwiń. Mieszaj i gotuj 10-15 minut.
- Dodaj sok z cytryny i miętę. Gotuj jeszcze 5 minut.
- Przygotuj i wyparz dwa słoiki o pojemności 1500 ml każdy.text contained 18 words, so it is ok.>
- Przelej gorący syrop do słoików i zamknij je. Następnie pasteryzuj 15-20 minut w 110°C w piekarniku. Możesz też pasteryzować w garnku przez 20-25 minut.
Gotowy syrop można trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu. Jest świetny jako letni, orzeźwiający napój. Można go podawać z wodą, lodem i miętą. Ma tylko 60 kcal na 100g. To lekka i pyszna opcja na ciepłe dni.
Woda z arbuzem i miodem
Przygotowanie wody arbuzowej to świetny pomysł na lato. Mieszanka arbuza i miodu jest nie tylko pyszna, ale też pełna korzyści. Zawiera witaminę C, która pomaga naszym naczyniom krwionośnym oraz składniki dobre dla trawienia.
Dzięki temu napój ten jest idealny, gdy na dworze jest gorąco.
Składniki
- 1,5 kg arbuza (około 930 g miąższu po obraniu)
- 3/4 szklanki soku z cytryny
- 100 g cukru
- 500 ml wody
- Miód, syrop klonowy lub stewia – opcjonalnie do smaku
- 2 szklanki lodu (opcja jako smoothie)
Przygotowanie
- Obierz arbuza i usuń pestki. Pokrój miąższ na mniejsze kawałki.
- Przełóż kawałki arbuza do blendera i zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj sok z cytryny, cukier i wodę, a następnie miksuj przez około 30 sekund.
- Przelej miksturę przez sitko do dzbanka, aby usunąć resztki miąższu.
- Dodaj lód, jeśli przygotowujesz lemoniadę jako smoothie.
- Opcjonalnie dodaj miód, syrop klonowy lub stewię do smaku.
- Schłodź w lodówce przez co najmniej 30 minut przed podaniem.
Z lodem, nasz arbuzowy przepis może być bardziej wodnisty, jeśli dodamy więcej wody. Rezultat? Około 1500 ml doskonałego napoju na upały. Nie tylko orzeźwia, ale także dostarcza witamin i minerałów.
Mrożona herbata cytrynowa
Mrożona herbata cytrynowa to idealny napój na lato. Jest to świetna alternatywa dla sklepowych soków. Składają się na nią czarna herbata, miód lub cukier, sok cytrynowy i listki mięty.
Składniki
- 4 saszetki czarnej herbaty (najlepszy wybór to earl grey)
- 3 szklanki wody
- ¾ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2-3 łyżki miodu lub cukru
- Świeże listki mięty
- Kostki lodu z cytryny dla dodatkowego orzeźwienia
Przygotowanie
- Wlej 3 szklanki wody do garnka i doprowadź do wrzenia.
- Zaparz czarną herbatę, dodając 4 saszetki do wrzącej wody, odstaw na 5-7 minut.
- Usuń saszetki herbaty, a wciąż gorącą herbatę osłodź miodem lub cukrem. Dokładnie wymieszaj.
- Pozwól herbacie ostygnąć, a następnie dodaj sok z cytryny.
- Przelej herbatę do dzbanka i umieść w lodówce na co najmniej 1 godzinę, aby całkowicie się schłodziła.
- Podawaj mrożoną herbatę z kostkami lodu, dodając świeże listki mięty dla uzyskania pełnego smaku.
Ten przepis na mrożoną herbatę jest świetny na upalne dni. Daje orzeźwienie całej rodzinie. Znacznie zdrowszy niż kupne napoje.
Bezalkoholowy drink pietruszkowy
Bezalkoholowy drink pietruszkowy, czasem nazywany „Bezkrwawą Mary”, to prawdziwe źródło witamin. To doskonały sposób na orzeźwienie bez alkoholu, który zarazem dostarcza cenne składniki odżywcze. W soku z pietruszki znajdziesz mnóstwo witamin, m.in. więcej witaminy C niż w cytrusach, witaminy B, K, A, a także żelazo i wapń. Dzięki temu jest on świetnym wyborem napoju na każdą porę roku.
Składniki
- 200 ml soku pomidorowego
- 2 posiekane cebulki dymki
- Sok z 1 całej cytryny
- Pół łyżeczki tabasco
- Pół łyżeczki sosu Worcestershire
Przygotowanie
- Zacznij od zmieszania soku pomidorowego z sokiem cytrynowym w dużym naczyniu.
- Dodaj drobno posiekane cebulki dymki, tabasco i sos Worcestershire. Dzięki temu napój będzie miał wyrazisty, pikantny smak.
- Starannie wymieszaj wszystkie składniki.
- Jeśli chcesz, możesz dorzucić miód lub inne owoce, na przykład jabłko czy kiwi. To dodatkowo wzbogaci smak.
- Serwuj drinka z lodem, najlepiej od razu po przygotowaniu.
Picie soku z natki pietruszki pomaga poprawić wygląd skóry i wzmacnia odporność. Działa też moczopędnie, wspiera odchudzanie i reguluje pracę układu pokarmowego oraz moczowego. Drink pietruszkowy nie tylko świetnie smakuje, ale jest także bardzo zdrowy. To idealny przepis na napój dla całej rodziny.
Mrożona kawa
W gorące dni wielu ludzi uwielbia mrożoną kawę. Składniki takie jak espresso, kostki lodu, mleko lub napój roślinny i ulubione syropy, pozwalają na szybkie przygotowanie orzeźwiającego napoju. Jest to idealne rozwiązanie na lato. Można ją przygotować na różne sposoby. Wystarczy użyć ekspres do kawy czy kawę rozpuszczalną.
Składniki
- 30 ml espresso
- 120 ml mleka lub napoju roślinnego
- kostki lodu
- 15 ml ulubionego syropu (np. waniliowego, cynamonowego)
- opcjonalnie: bita śmietana, polewa czekoladowa
Przygotowanie
- Zaparz espresso i pozwól mu ostygnąć.
- Do wysokiej szklanki dodaj kostki lodu.
- Wlej do niej mleko lub napój roślinny i syrop.
- Dodaj espresso. Teraz masz mleko, syrop i kawę w szklance.
- Mieszaj delikatnie, do połączenia składników.
- Nie musisz, ale możesz dodać bitą śmietanę i polewę czekoladową.
Robienie mrożonej kawy to nic trudnego. Daje wiele możliwości do eksperymentów. Z różnymi dodatkami jak ekstrakt waniliowy, cynamon czy syropy, możesz stworzyć swoją ulubioną kawę na lato. Próbuj różnych metod jak cold brew, czy ice latte. Dzięki temu orzeźwienie się nie znudzi.
Oto kilka przepisów na mrożoną kawę:
Nazwa | Składniki | Opis |
---|---|---|
Waniliowa Royal Ice Coffee | 30 ml espresso, 120 ml mleka, 15 ml syropu waniliowego, 3 gałki lodów waniliowych | Słodka, z dodatkiem lodów waniliowych. |
Mrożone espresso tonic | 30 ml espresso, 150-200 ml toniku, kilka kostek lodu, plasterek pomarańczy | Z tonikiem. Nietypowe i orzeźwiające. |
Ice latte cynamonowe | 30 ml espresso, 150 ml mleka, szczypta cynamonu, 20 ml syropu klonowego | Z cynamonem i syropem klonowym. Aromatyczna. |
Mrożona mocha o smaku masła orzechowego | Filiżanka espresso, 125 ml mleka sojowego lub czekoladowego, 125 ml jogurtu czekoladowego, 1 łyżka kakao, 1 łyżka masła orzechowego | Czekolada i masło orzechowe. Deserowa. |
Wegańskie frappe z nutą kokosa | Filiżanka espresso, 150 ml mleka kokosowego, 1 łyżka cukru trzcinowego, kostki lodu | Wegańska, z kokosem. Delikatna. |
Woda z owocami i miętą
Woda z owocami i miętą to prosta receptura idealna na lato. Stosuje się świeże cytryny, limonki, borówki i pomarańcze oraz aromatyczne zioła. Gaszą pragnienie i są źródłem witamin.
Dzięki jej spożywaniu, możemy pić więcej wody każdego dnia. To ważne dla zdrowia. Podkreśla to także wartość tej wody dla branży napojów.
Składniki
- 4 filiżanki wody mineralnej
- 1 cytryna, pokrojona w plastry
- 1 limonka, pokrojona w plastry
- Garść borówek
- Garść listków mięty
- Opcjonalnie: czerwony grejpfrut, imbir, kurkuma
Przygotowanie
- W dużym dzbanku umieścić plastry cytryny i limonki, borówki oraz liście mięty.
- Opcjonalnie dodać plastry czerwonego grejpfruta, kawałki imbiru oraz kurkumę dla zdrowia.
- Zalać wszystko wodą mineralną.
- Dzbanek wstawić do lodówki na godzinę aby smaki się połączyły.
- Serwować lekko schłodzone jako napój owocowy.
Składniki jak czerwony grejpfrut i mięta poprawiają smak. Cytrusy dodawane przez cały rok wzbogacają naszą dietę. Imbir i kurkuma wzmacniają odporność, co jest trendy w zdrowym stylu życia. Czerwone owoce, jak truskawki, podkreślają sezonowość.
Zielone smoothie
W czasie upałów, zielone smoothie to świetny wybór. Ten orzeźwiający napój dostarcza mnóstwo składników odżywczych. To łatwy sposób, by jeść więcej warzyw i owoców. Składają się z kremowych owoców jak banany, awokado, mango i słodkich jak ananas, brzoskwinie, jagody. To sprawia, że są pyszne.
Składniki
Zielone smoothie najlepiej robić z 60% owoców i 40% zielonych warzyw. Baza to: 1,5 szklanki liści szpinaku, pół awokado, 1 banan, 1 jabłko, 1 kiwi, sok z połowy cytryny, 1 łyżka siemienia lnianego. Dodaj też 1 szklankę wody, mleka sojowego lub orzechowego.
Przygotowanie
Przed robieniem smoothie umyj i pokrój składniki. Wszystko blenduj do gładkości. Cytryna zmniejszy trawiasty smak i pomoże wchłonąć żelazo. Możesz dodać płatki owsiane, otręby czy nasiona chia dla większej wartości odżywczej. Jabłka dodawaj umiarkowanie, by napój mniej się pienił.
Gotowy koktajl udekoruj miętą, miodem, imbirem czy cynamonem. Smakuje wyśmienicie.
Zielone smoothie to doskonałe źródło witamin, błonnika, antyoksydantów i fitoskładników. Wspomagają detoksykację i wzmacniają odporność. Możliwość eksperymentowania z przepisami sprawia, że każdy dzień może być smaczny i zdrowy.