Pasztet z królika

Rate this post
* 1 królik (mój miał niewiele ponad 1 kg)
* 250 g wątróbki drobiowej
* 0,5 kg podgarla
* 4 jajka
* 1 korzeń pietruszki
* 2 średniej wielkości marchewki
* po kawałku selera i pora
* 2 cebule
Przyprawy:
* 1 liść laurowy
* 2 ziela angielskie
* 2 owoce jałowca
* majeranek
* papryka słodka
* sól
* pieprz
* gałka muszkatołowa
* 1 łyżka masła
* 5 łyżek bułki tartej
Królika i podgarle wyporcjować i włożyć do garnka. Dodać włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec i lekko posolić. Gotować do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć, oddzielić od kości, zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Na maśle podsmażyć wątróbkę. Krótko, aby tylko się ścięła. Również zmielić i dodać do pasztetu. Do masy wbić jajka, dosypać bułki tartej, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową, majerankiem i słodką papryką. Masę dobrze wyrobić i włożyć do keksówki (bądź dwóch – w zależności od ilości masy).
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Pasztet piec przez ok. 1 godzinę.

 

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*