Pierś z indyka w marynacie żurawinowej – przepis

Rate this post

Składniki:

– 1,5 kg piersi indyka
– 10 dag suszonych żurawin
– 1/2 szklanki korzennej wódki
– 2 liście laurowe
– olej do wysmarowania naczynia
Marynata:
– 10 dag żurawiny do mięs
– 4 ząbki czosnku
– 4-5 ziaren jałowca
– sól
– czarny pieprz

Przygotowanie:

Przygotować marynatę. Żurawinę do mięs wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zmiażdżonym w moździerzu jałowcem, solą i pieprzem.

Pierś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć marynatą, włożyć do naczynia, przykryć. Wstawić co najmniej na 2 godz. do lodówki.

Mięso przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, dodać suszone żurawiny, wódkę i liście laurowe. Piec ok. 1,5 godz. w temp. 150 st. C, podlewając sosem z pieczenia (w razie potrzeby uzupełnić płyn wodą lub wódką). Pierś podawać pokrojoną w plastry, z żurawiną do mięs i gotowanymi ziemniakami.

 

Przepis pochodzi z książki: Obiad. Dla singla, dla rodziny, na weekend, na już, na kilka dni Wydawnictwa Olimp Media i Studia Kulinarnego Book&Cook.

Book&Cook to innowacyjny portal kulinarny wspierający proces zakupów produktów spożywczych. Jest intuicyjny i prosty w obsłudze. Pozwala jednocześnie zaplanować menu i zakupy. Book&Cook zawiera kilka tysięcy sprawdzonych przepisów, pomaga w szybkim planowaniu domowych posiłków i automatycznie generuje listę zakupów. Tygodniowe zakupy jeszcze nigdy nie były tak proste!

Więcej: bookandcook.pl

 

 

 

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*