Sos tzatziki oryginalny grecki przepis

Ten słynny grecki sos, który tak pokochali Polacy często gości na naszych stołach właśnie w okresie letniego grillowania. Pasuje do ryb, drobiu, wieprzowiny i jagnięciny a także grillowanych warzyw. Czosnek dodatkowo wzmacnia organizm a oliwa zawiera kwasy omega 3- samo zdrowie i do tego takie pyszne!

składniki:

 

1 zielony ogórek wężowy

2 ząbki czosnku

1,5 dużego kubka jogurtu greckiego

2 łyżki oliwy

łyżka soku z cytryny

szczypta soli

łyżka posiekanego koperku

 

Ogórek zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek przecisnąc przez praskę. Ogórek odcisnąć z nadmiaru wody. Jogurt wymieszać z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny, dodać ogórek, posolić, dodać koperek i wstawić na kilkanaście minut do lodówki.

 

smacznego!

 

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*