Tiramius – przepis na słodkości

Rate this post

Składniki:

  • ok. 200g biszkoptów podłużnych
  • 500g serka mascarpone
  • 4 świeże jajka
  • 50g cukru
  • 6 łyżek likieru
  • 250ml kawy espresso
  • szczypta soli
  • kakao do posypania

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy kawę espresso, którą przelewamy do głębokiej miski. Pozostawiamy do wystygnięcia, po czym dodajemy likier
  2. Oddzielamy żółtka od białek
  3. Żółtka z cukrem ucieramy na jasną i puszystą masę. Dodajemy serek mascarpone – wszystkie składniki ucieramy jeszcze przez kilka minut
  4. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę
  5. Pianę z białek dodajemy do masy z mascarpone
  6. Przygotowane wcześniej biszkopty zanurzamy w kawie i układamy jeden obok drugiego w foremce
  7. Na biszkopty wykładamy połowę masy, ponownie układamy drugą warstwę biszkoptów, pokrywamy ostatnią warstwą masy
  8. Całość odkładamy do lodówki na około 5 godzin
  9. Przed podaniem górę oprószyć kakao

The post appeared first on .

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*