Nie jest tajemnicą, że jedzenie warzyw może zdziałać cuda dla twojego zdrowia, ale czy wiesz, że niektóre warzywa mogą również poprawić cerę? Zgadza się – jedzenie odpowiednich warzyw może pomóc zwalczyć niedoskonałości, odżywić skórę, a nawet nadać jej naturalny blask.
Warzywa to naturalny sposób na dostarczenie nam składników odżywczych, których potrzebuje nasz organizm, aby prawidłowo funkcjonować i wyglądać jak najlepiej. Chociaż istnieje wiele różnych rodzajów warzyw, niektóre są szczególnie korzystne dla poprawy cery. Oto cztery warzywa, które pomogą Ci osiągnąć zdrowszy, młodszy wygląd.
Pomidory
Pomidory są naładowane likopenem, przeciwutleniaczem, który, jak wykazano, chroni przed uszkodzeniami słonecznymi i zmniejsza stan zapalny. Uważa się również, że likopen zwiększa produkcję kolagenu, co pomaga zachować jędrność i młodzieńczy wygląd skóry. Jedz pomidory surowe, pieczone lub w sosach, aby uzyskać jak największe korzyści.
Pomidory są również dobrym źródłem witamin A i C, dwóch kolejnych przeciwutleniaczy, które mają wiele zalet dla skóry, w tym zmniejszają stany zapalne, chronią przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki i pobudzają produkcję kolagenu. Likopen występuje nie tylko w pomidorach – występuje również w “kolorze różowym”. Są to np. grejpfruty, arbuzy, guawa, morele, papaja i różowa słodka papryka. Upewnij się więc, że dodajesz również dużo tych owoców do swojej diety!
Brokuły
To warzywo jest pełne witamin A, C i E – wszystkich silnych przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki i chronić skórę przed uszkodzeniami. Brokuły są również dobrym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i pomaga promować zdrową florę jelitową – oba te czynniki mogą przyczynić się do oczyszczenia skóry. Dodaj brokuły do sałatek, smaż lub po prostu gotuj na parze jako dodatek.
Szpinak
Podobnie jak brokuły, szpinak jest bogaty w przeciwutleniacze i składniki odżywcze, takie jak witaminy A i C oraz żelazo. Te składniki odżywcze współpracują ze sobą, aby utrzymać zdrowe komórki skóry, jednocześnie promując naprawę i regenerację. Jedz surowy szpinak w sałatkach lub ugotowany w potrawach, takich jak omlety.
Szpinak jest pełen składników odżywczych, które są dobre zarówno dla ogólnego stanu zdrowia, jak i dla cery. Należą do nich witaminy A, C, E, żelazo, potas, magnez, wapń, kwas foliowy i błonnik. Wszystkie te składniki odżywcze współpracują ze sobą, aby utrzymać zdrowe komórki skóry, promować regenerację komórek, zwalczać stany zapalne, zapobiegać stresowi oksydacyjnemu (który może powodować przedwczesne starzenie się) i poprawiać krążenie. Regularne spożywanie szpinaku może pomóc w uzyskaniu promiennej, promiennej skóry.
Marchewki
Marchew jest bogata w beta-karoten, przeciwutleniacz, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Ta witamina jest niezbędna dla zdrowego wzrostu komórek skóry. Witamina A pomaga również zmniejszyć zmarszczki, blaknące plamy starcze i suchość. Nic dziwnego, że tę witaminę nazwano „zbawicielem skóry”! Marchewki jedz surowe lub ugotowane. Możesz nawet spróbować wycisnąć z nich sok, aby uzyskać dodatkową dawkę składników odżywczych.
Marchew jest doskonałym źródłem beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Witamina A jest niezbędna dla zdrowej skóry, ponieważ pomaga utrzymać nawilżenie skóry i zapobiega jej wysuszeniu. Wspomaga również wzrost komórek, co może pomóc zmniejszyć widoczność zmarszczek. Ponadto beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem, który może pomóc chronić skórę przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.
Jak wspomnieliśmy wcześniej, beta-karoten jest przekształcany w naszym organizmie w witaminę A, co ma kluczowe znaczenie dla zachowania młodego wyglądu skóry poprzez promowanie odnowy komórek. Marchew jest również dobrym źródłem witamin C i B6, a także biotyny, potasu i błonnika. Wszystkie te składniki odżywcze działają razem, aby utrzymać zdrowie skóry.